Zaans Vakantienet

In het Zaans Vakantienet proberen vakantiegangers en thuisblijvers met elkaar in contact te blijven in de zomerperiode. Hoewel iedereen tegenwoordig met WhatsApp elkaar eenvoudig kan bereiken, gaat er niets boven een mooi experiment met antennes op de camping, waar er ruimte en weinig storing is. Voor de kampeerders/trekkers is het altijd weer spannend of het lukt op de camping of op een “wilde” plaats je antenne te plaatsen.

Het Zaans Vakantienet 2020

Normaal gesproken zou een aantal van ons al plannen hebben gemaakt om met vakantie te gaan en dan ook natuurlijk de HF set en antenne(s) mee om vanaf de camping of zomerhuis of welke plek dan ook verbindingen te maken met het thuisfront en daar buiten.

Helaas was de laatste jaren de animo niet zo groot wat misschien in de hand gewerkt werd door de slechte condities op de 40 meterband. Op grote afstanden lukte het nog wel eens, maar het was toch dikwijls een frustrerende ervaring als je meerdere keren een roepende in de woestijn blijkt te zijn. Soms lukte er nog wel eens wat met behulp van een web-SDR. Ik stel daarom een nieuw plan voor.

We gaan op meerdere tijdstippen en meerdere frequenties het proberen. We zijn ervan bewust dat onze N-amateur leden niet op 80 meter mogen uitkomen en dat niet iedereen op 80 meter kan uitkomen, vandaar dat we de 40 meter erin houden. Binnen Nederland moeten we bekijken of het lukt op 40 meter. Vanaf begin mei gaat het vakantienet draaien. Ik stel voor om in ieder geval actief te zijn op woensdag- en vrijdagavond. Maar luister op deze tijdstippen en frequenties ook even uit op de andere dagen van de week.

  • Om 20:30u op de 40 m band op 7087 kHz +/-5 kHz i.v.m. QRM of bezet.
  • Om 21:00u op de 80m band op 3724 kHz +/-5 kHz i.v.m. QRM of bezet.

Op 80 meter (3724 kHz) draaide vroeger al een netje van Zaanse amateurs. Wel of niet met vakantie doet er niet toe. Een QSO vanuit de tuin op een mooie lente- of zomeravond met een brandend houtvuur is ook erg leuk. Ik hoop dat we elkaar kunnen ontmoeten op deze avonden en op deze frequentie. Tot horens,

73, Chris, PA0CGB