Convo september & oktober 2020 beschikbaar

Het proefproject voor de temperatuurverschil-schakelaar. Klik op de afbeelding voor het filmpje!

De convo van september & oktober 2020 is beschikbaar. Met dank aan iedereen die in deze warme dagen deze convo toch nog mogelijk heeft gemaakt! In deze convo staat onder andere:

 • Het voorwoord van de voorzitter Bert PA0BZY, met belangrijke informatie over de komende verenigingsavonden!
 • Informatie over PI75ZAZ.
 • Weer een nieuw lid van de afdeling, M. Miche PE2MAX van harte welkom!
 • Het Zaans vakantienet 2020 door Kees PA3HCA.
 • Hulp gezocht voor een defecte kopieermachine door Jan PA0JNH.
 • Een update over de workshop microcontrollers door Ivo PA1IVO.
 • Vergeten, verguisd, maar nog steeds, Ids, voor vrienden. Door Joop PE1BTK.
 • Ontwerp voor een Dualband Dipole voor 50 en 70 MHz door Dirk PA3FMP.
 • Een temperatuurverschil-schakelaar door Peter PE1FSA.

Ook deze convo is dus zeker weer de moeite waard om te gaan lezen!

23 cm relaisstation PI6ZAZ weer QRV na reparatie en onderhoud

De nieuwe RA18H1213G power module gemonteerd in de bestaande eindtrap.

Het 23 cm relaisstation PI6ZAZ is een aantal weken uit de lucht geweest voor onderhoud en reparatie.

Twee nieuwe ventilatoren zijn gemonteerd, samen met een slimme aansturing om de levensduur te verlengen. Ook heeft de besturing de nieuwste firmware en de eindtrap is gerepareerd. De oude M57762 power module was defect en is vervangen door een nieuwe RA18H1213G, en hiervoor is de eindtrap nog wat extra aangepast.

Op 28 juni is het relaisstation weer teruggeplaatst op locatie en is hij weer QRV!

Het relais in Wormerveer is (nog steeds) te openen met een 1750 Hz toon of een CTCSS toon van 88,5 Hz. Als het relais niet in gebruik is, zendt hij elke 10 minuten de call en de QTH-locator uit. De zendfrequentie is 1298,325 MHz, de ontvanger luistert 28 MHz lager op 1270,325 MHz.

Info oude vossenjachten gezocht

Start van de otterjacht in Jisp in 1976

Jan Hoek PA0JNH is momenteel druk bezig met het maken van een compleet overzicht van alle vossenjachten in en door de afdeling Zaanstreek. Dat vordert steeds verder, maar daardoor is er ook wat specifiekere informatie nodig.

Daarom zoekt Jan mensen die in het verleden hebben deelgenomen aan een of meer vossenjachten in de Zaanstreek en daar nog informatie over kunnen verstrekken. Uit het eigen geheugen en/of via documenten en/of foto’s. Jan heeft momenteel nogal wat problemen met betrekking tot de plaats waar de vos zat in de jaren 1978 – 1985. Wie weet nog wat?

Graag contact opnemen met Jan Hoek 075 6411302 of pa0jnh@kpnmail.nl.

Beperkte uitwisseling van QSL-kaarten weer mogelijk

Dankzij inspanningen van onze QSL-manager Hella Wessels PD0HWE is er weer wat beperkte uitwisseling van QSL-kaarten mogelijk!

Begin juni heeft Hella QSL-kaarten van het Dutch QSL-Bureau (DQB) ontvangen en het QSL-overzicht op de website is bijgewerkt. Leden kunnen na e-mail contact met Hella (hella-wessels@ziggo.nl) kaarten voor zichzelf of voor mede-zendamateurs komen ophalen.

Ook is het nog steeds mogelijk om QSL-kaarten bij Hella af te geven, maar ook alleen weer na afspraak via e-mail. Rond 15 juli wordt er weer een pakketje naar het DQB gestuurd.

Convo mei & juni 2020 beschikbaar

Modificatie MFJ 971 Antenne tuner

De convo van mei & juni 2020 is beschikbaar! In deze convo staat onder andere:

 • Het voorwoord van de voorzitter Bert PA0BZY.
 • Informatie over de verenigingsavonden.
 • Informatie over PI75ZAZ.
 • Nieuwe leden, van harte welkom!
 • Het Zaans vakantienet 2020.
 • Een verslag over jeugdsolderen.
 • Een oproep voor foto’s voor op de website.
 • De modificatie van een MFJ 971 Antenne tuner.
 • Een technische vraag over circulaire polarisatie.

Ook deze convo is dus zeker weer de moeite waard om te gaan lezen!

Update over QSL-kaarten

Het Dutch QSL-Bureau (DQB) is weer open, nadat ze in maart hun deuren gesloten hadden. Omdat de afdelingen voorlopig nog geen afdelingsbijeenkomsten hebben, stuurt het DQB nog geen kaarten naar de afdelingen toe. Zodra de afdelingsbijeenkomsten weer door mogen gaan, zal het DQB ook weer kaarten naar de QSL-managers van de afdelingen sturen.

Voor wie inmiddels veel QSL-kaarten heeft voor het bureau, kan ze al wel bij onze regionale QSL-manager Hella PD0HWE thuis komen brengen, zolang het door de brievenbus past. Opsturen naar Hella in de vorm van een brievenbuspakketje mag natuurlijk ook. Hella draagt er dan zorg voor dat de kaarten bij het QSL-bureau aankomen. Contact met Hella hierover kan via e-mail (hella-wessels@ziggo.nl).

Zaanse radioamateurs hielpen bij Scouting soldeerdag

Nog net voor de corona uitbraak ging een aantal leden van de VERON afdeling Zaanstreek op pad om een zaterdag te assisteren bij de soldeerdag van Scouting Victorie in Heiloo. Voor de jaarlijkse speciale bijeenkomst van de Scoutinggroep was dit jaar gekozen om met alle jeugdleden een soldeerproject te doen.

Op zaterdag 1 februari stonden Chris PA0CGB, Leo PA0LEZ en Marianne, Steef, en Ivo PA1IVO klaar met bouwpakketjes, soldeerbouten, verlengsnoeren, kniptangen, onderleggers, bouwbeschrijvingen, buigmallen, soldeertin, en natuurlijk vooral veel enthousiasme! Nu denk je misschien “Wat gek, zaanse amateurs in Heiloo?”. Dat klopt, maar Scoutinggroep Victorie draait al jaren mee met de JOTA van PA0JNH/J bij Scouting Elfregi Zaanstreek, en dus waren ze op de hoogte van het Celsius bouwpakket dat in Zaandam gebouwd werd. De zaanse amateurs waren dus gestrikt voor de speciale bijeenkomst in 2020!

Alles staat klaar, geniet nog even van de rust

Extra hulp is soms nodig

Er werden in totaal 35 bouwpakketten gesoldeerd in drie verschillende groepen. Hard doorwerken dus voor de begeleiding. Maar het resultaat mocht er zijn, alle scouts hadden een zelf gebouwde thermometer. Al snel werden er printjes in de koelkast geplaatst om te zien hoe koud het daar wel niet was. Ook zat een aantal scouts in opperste concentratie om het geheugenspelletje zo goed mogelijk te spelen.

Hopelijk is er op deze zaterdag bij een aantal kinderen het elektronica-vonkje overgesprongen!

Gezellig solderen

Opperste concentratie voor het geheugenspelletje

Convo maart & april 2020 beschikbaar

Zaanse operators tijdes de PACC 2020

De convo van maart & april 2020 is beschikbaar! In deze convo staat onder andere:

Verenigingsavond 12 februari: Lezing door Jan Hoek PA0JNH over zijn werk in de elektronica bij Philips en Peek Traffic

Een jonge Jan Hoek in actie bij het tunnelproject in Kaohsiung - Taiwan

Een jonge Jan Hoek in actie bij het tunnelproject in Kaohsiung – Taiwan

Op woensdagavond 12 februari geeft ons afdelingslid Jan Hoek PA0JNH een lezing over zijn werk in de elektronica bij Philips en Peek Traffic, waar hij van 1963 tot 1986 bijna continu gewerkt heeft op verschillende afdelingen en in verschillende functies. Jan kennende zal het weer een mooi compleet verhaal zijn met vele weetjes en interessante foto’s.

Het is de bedoeling om op de avond een een (technische) reis te maken langs een aantal interessante zaken en ontwikkelingen. Dit alles aan de hand van een aantal van zijn vele (rond 3000 (!)) dia’s die hij tijdens zijn projecten en werk in binnen- en buitenland maakten.

De vereniginsavond start zoals altijd om 20:00 uur in “De Groote Weiver” in Wormerveer.

 

Aankondiging PACC contest afdeling Zaanstreek

Operators PACC VERON afdeling Zaanstreek

Operators PACC VERON afdeling Zaanstreek

Dit jaar willen we opnieuw mee gaan doen aan de PACC contest! Zoals altijd is die in het 2de weekend van februari, dit jaar op 8 en 9 februari 2020. We werken onder de roepnaam van onze afdeling: PI4ZAZ, indien mogelijk PI75ZAZ. De contest begint op zaterdagmiddag 12:00 UTC en eindigt op zondag 12:00 uur UTC. Tot nu toe werd er ‘s nachts niet gewerkt, maar de mogelijkheid is er wel.

Zoals al enige jaren mogen we gebruik maken van het gebouw van scoutinggroep Jungle Pimpernel aan de Kalverringdijk, een nagenoeg storingvrije omgeving. Het is er ruim en goed verwarmd. Antennes kunnen opgebouwd worden in de grote zaal. Er is koffie en thee, eventueel gebak en zaterdag aan het eind van de middag is er zeer waarschijnlijk een snertmaaltijd. Voor de lunch moet jezelf een broodje meenemen.

We kunnen bij voldoende operators met 2 zendontvangers werken. Ze staan opgesteld in aparte kamers , zodat je nauwelijks last hebt van elkaar. De zendontvangers worden bemand met 2 operators, eentje maakt de verbindingen, de ander logt ze op een laptop.

Antennes PACC VERON afdeling Zaanstreek

Antennes PACC VERON afdeling Zaanstreek

Als antennes hebben we de beschikking over:

 • Een verticale antenne, R7, voor 40, 20, 15 en 10 meter.
 • Een horizontale beam voor 20, 15 en 10 meter, draaibaar opgesteld.
 • Een dipool antenne voor 40 en 80 meter.

De opbouw van het contest station is op de vrijdag, 7 februari vanaf 10 uur. De laatste loodjes worden gedaan op zaterdagmorgen.

Hoeveel deelnemers hebben we nodig:

 • Een opbouw-afbraak groep op vrijdag en zondagmiddag, bestaande uit operators en amateurs die wel willen helpen maar niet willen contesten.
 • Op zondag kan vanaf 13.00 uur lokale tijd worden afgebroken.
 • Een groepje operators, bij voorkeur een 8-tal. We kunnen dan op zaterdagmiddag en –avond in een rooster werken.
 • Op zondag zouden we met 4 deelnemers uit kunnen komen.

Je kunt je opgeven bij Chris Blouw, PA0CGB, email: pa0cgb@veron.nl of tijdens een afdelingsbijeenkomst.