Zaans Vakantienet

In het Zaans Vakantienet proberen vakantiegangers en thuisblijvers met elkaar in contact te blijven in de zomerperiode. Hoewel iedereen tegenwoordig met WhatsApp elkaar eenvoudig kan bereiken, gaat er niets boven een mooi experiment met antennes op de camping, waar er ruimte en weinig storing is. Voor de kampeerders/trekkers is het altijd weer spannend of het lukt op de camping of op een “wilde” plaats je antenne te plaatsen.

Het Zaans Vakantienet 2021

Velen hebben alweer plannen gemaakt om met vakantie in binnen- of buitenland te gaan en hopen dat alles weer mogelijk is. Maar we denken dat het nog wel een paar maanden zal duren, voordat we weer naar het buitenland
kunnen.

En dan ook natuurlijk de HF-set en antenne(s) mee nemen om vanaf de camping of zomerhuis of welke plek dan ook verbindingen te maken met het
thuisfront en daar buiten. Helaas waren laatste jaren de condities niet al te best en ook het animo voor het Zaans Vakantienet was niet groot. Maar we gaan het dit jaar gewoon weer proberen. Een bepaalde dag uit te kiezen om QRV te zijn is moeilijk, daarom hebben we besloten dat we, waar mogelijk, gewoon elke dag even uitluisteren.

We voeren ook de ochtend op 20 meter weer even in. ’s Avonds pakken we 2 tijdstippen met verschillende frequenties i.v.m. de condities en de locatie van de vakantiegangers. Het schema wordt dan:

  • Om 10:00u op de 20 m band op 14285 kHz +/- 5 kHz i.v.m. QRM of bezet.
  • Om 20:30u op de 40 m band op 7087 kHz +/- 5 kHz i.v.m. QRM of bezet.
  • Om 21:00u op de 80 m band op 3724 kHz +/- 5 kHz i.v.m. QRM of bezet.

We hopen dat we elkaar kunnen ontmoeten op deze tijdstippen en op deze frequenties. Tot horens,
73,
Chris (PA0CGB) & Kees (PA3HCA)

Het Zaans Vakantienet 2020

Normaal gesproken zou een aantal van ons al plannen hebben gemaakt om met vakantie te gaan en dan ook natuurlijk de HF set en antenne(s) mee om vanaf de camping of zomerhuis of welke plek dan ook verbindingen te maken met het thuisfront en daar buiten.

Helaas was de laatste jaren de animo niet zo groot wat misschien in de hand gewerkt werd door de slechte condities op de 40 meterband. Op grote afstanden lukte het nog wel eens, maar het was toch dikwijls een frustrerende ervaring als je meerdere keren een roepende in de woestijn blijkt te zijn. Soms lukte er nog wel eens wat met behulp van een web-SDR. Ik stel daarom een nieuw plan voor.

We gaan op meerdere tijdstippen en meerdere frequenties het proberen. We zijn ervan bewust dat onze N-amateur leden niet op 80 meter mogen uitkomen en dat niet iedereen op 80 meter kan uitkomen, vandaar dat we de 40 meter erin houden. Binnen Nederland moeten we bekijken of het lukt op 40 meter. Vanaf begin mei gaat het vakantienet draaien. Ik stel voor om in ieder geval actief te zijn op woensdag- en vrijdagavond. Maar luister op deze tijdstippen en frequenties ook even uit op de andere dagen van de week.

  • Om 20:30u op de 40 m band op 7087 kHz +/-5 kHz i.v.m. QRM of bezet.
  • Om 21:00u op de 80m band op 3724 kHz +/-5 kHz i.v.m. QRM of bezet.

Op 80 meter (3724 kHz) draaide vroeger al een netje van Zaanse amateurs. Wel of niet met vakantie doet er niet toe. Een QSO vanuit de tuin op een mooie lente- of zomeravond met een brandend houtvuur is ook erg leuk. Ik hoop dat we elkaar kunnen ontmoeten op deze avonden en op deze frequentie. Tot horens,

73, Chris, PA0CGB