Filters PI3ZAZ weer bijgeregeld

In de loop der tijd verlopen de filters van ons 2 meter relais station PI3ZAZ iets. Een klein verloop van de ontvangstfilters heeft echter een groot (negatief) effect op de ontvangst van het relais.

Dit was ook het geval in de aflopen tijd. De ontvanger van het relais werd ongevoelig op het moment dat de zender aan stond. Deze “desensing” werd veroorzaakt door het eindige dynamische bereik van de ontvanger: Als er een heel sterk signaal ontvangen wordt, dan “kan de ontvanger niet meer bij de zwakkere signalen”. Hoe sterker het sterke signaal, des te minder zwakkere signalen ontvangen worden. Dus hoe meer de ontvangstfilters verlopen zijn, hoe meer zendsignaal de ontvanger bereikt, en hoe ongevoeliger de ontvanger dus wordt.

Het is dus essentieel dat de filters die voor de ontvanger zitten het (eigen) zendsignaal goed wegfilteren. De filters voor de ontvanger hebben daarom een “notch” op de frequentie van de eigen zender, in dit geval 145,7125 MHz. Omdat de afstand tussen de ontvangst- en zendfrequentie slechts 600 kHz is, is dit filter-technisch best een opgave.

In onderstaande afbeeldingen staan twee frequentie-doorlaat-plots van de filters voor de ontvanger (klik op de afbeelding voor een grotere versie). Links vòòr het bijregelen, rechts na het bijregelen. Marker M2 staat op de zendfrequentie, en bovenin staat ook de demping op die frequentie aangegeven.

In de linker afbeelding is dus duidelijk te zien dat het filter van de frequentie afgelopen is, marker M2 staat niet meer in het minimum (de maximale demping).

In de rechter afbeelding staan de marker M2 weer in het minimum, en is het minimum ook weer dieper. Duidelijk te zien is dat er zo’n 16 dB extra verzwakking gerealiseerd is. Dit trouwens door slechts een minimale bijregeling van de ontvangst-filters.

De demping in dB is niet zeer nauwkeurig afgebeeld op de afbeeldingen. Ten eerst verschilt de resolution bandwidth tussen links en rechts (sorry, niet op gelet tijdens het maken van de screen shots). Ten tweede springt de minimale waarde wat heen-en-weer over tijd, en zijn de afbeeldingen slechts een moment-opname.