Relais van QRT naar QRV

Noodlot

Half januari sloeg het noodlot toe voor onze 2 m en 70 cm relaisstations: Bij de sloop van de silo waar beide relais opgesteld stonden, is ook alle apparatuur verloren gegaan. Door een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden, veroorzaakt door diverse familieomstandigheden en miscommunicatie, was bij de sloop geen kennis van de nog aanwezige apparatuur.

Onze 2 m en 70 cm relais bevonden zich op en in een oude silo in Assendelft die niet meer gebruikt werd. Deze locatie werd door de eigenaar zo goed als belangeloos beschikbaar gesteld.

Toen half januari beide relais plotseling uitvielen, werd er poolshoogte genomen om te kijken wat er aan de hand was. Op zich nog geen paniek, want de relais vielen wel vaker uit door een aardlekschakelaar. Echter, ter plaatse was de verbazing compleet: de complete silo was verdwenen! Bij navraag ter plaatse werd verteld dat de silo gesloopt was, en dat de resten al afgevoerd waren. Er is nog navraag gedaan bij het sloopbedrijf, maar onze apparatuur was niet meer te vinden.

Hoe nu verder?

In een vergadering met het bestuur van de afdeling is de situatie doorgenomen en gekeken hoe we nu verder gaan. Het plaatsen van een nieuw relais kost een hoop geld, tijd en energie. Daarnaast worden niet alle relais even vaak gebruikt.

Na wat onderzoek is besloten om het 2 m relais weer zo spoedig mogelijk in de lucht te krijgen op een nieuwe locatie. De benodigde apparatuur is deels aanwezig, wordt deels gesponsord, maar zal ook voor een deel gekocht moeten worden. Ook dient de vergunning te worden aangepast. Een aantal personen is met dit traject gestart, en dit ziet er positief uit. Meer informatie volgt als er concrete vorderingen te melden zijn.

Gezien de hoge aanschafkosten en het minimale gebruik, is besloten om het 70 cm relais niet opnieuw in de lucht te brengen. We gaan de vergunning voor dit relais daarom beëindigen. Een klein voordeel is dan wel dat er geen kosten meer zijn voor de vergunning en het toezicht van dit relais.

Weer QRV!

Ondanks de vervelende situatie, is het goed om te zien dat leden al direct meedenken en spullen aanbieden. Net als bij de tegenslagen in het verleden, gaan we dit ook weer oplossen en zijn we straks weer QRV op 2 m!