Verenigingsavond 9 oktober: Lezing over de “amateur transponder QO-100 op de geostationaire satelliet Es’Hail-2” door René Stevens PE1CMO

Voor de afdelingsavond op woensdag 9 oktober staat een lezing van René Stevens PE1CMO, over de amateurstransponder QO-100 op de geostationaire satelliet Es’hail 2 in de agenda. Dit belooft een erg interessante lezing te worden. Deze amateurtransponder is in februari van dit jaar in gebruik genomen en is aan boord van een commerciële communicatie satelliet op 36.000 km afstand.

Omdat dit een geostationaire satelliet is, betekent dit dat de satelliet stil staat ten opzichte van de aarde en 24 uur per dag gebruikt kan worden. De satelliet is te vergelijken met de bekende ASTRA televisie satelliet.

De uplink naar de transponder is rond de 2,4 GHz (13 cm band) en de downlink is op 10 GHz (3 cm band). De amateurtransponder heeft eigenlijk 2 aparte frequentiebanden, één voor digitale amateur televisie (DATV) en één voor spraak in SSB. FM-modulatie is een beetje zonde van de beschikbare bandbreedte op de transponder.

footprint Es’hail 2

footprint Es’hail 2

De satelliet “ziet” een groot deel van de aarde, zodat verbindingen tussen Nederland en China en nog heel veel meer, mogelijk zijn. Deze hele nieuwe combinatie van mogelijkheden, heeft veel amateurs er toe gebracht om allerlei nieuwe apparatuur te bouwen en te testen. René gaat ook in op het belang van fase ruis en frequentie stabiliteit.

Als je alvast eens wilt luisteren of kijken op de satelliet, dan is er een zeer fraaie WebSDR site : https://eshail.batc.org.uk waar dit mogelijk is. Afstemmen gaat met je muis en de fine tune is met het scroll wheel.